Ako naučiť deti lyžovať – najdôležitejšia je bezpečnosť

Ako naučiť deti lyžovať - najdôležitejšia je bezpečnosť
Ako naučiť deti lyžovať – najdôležitejšia je bezpečnosť

„Už len kvôli bezpečnosti je lepšie, ak máte pri výuke k dispozícii uzavretú arénu. V uzavretej aréne sú  len inštruktori a ich klienti, takže je to individuálnejšie a fakt bezpečnejšie. Máme tu rôzne detské pomôcky, ktoré deti namotivujú, vedieme ich aj edukatívne, poznávame farby, zvieratká. Je to pre nich zaujímavejšie ako na kopci, kde by inštruktor stále musel dávať pozor, aby dieťa niekto nezrazil,“ vysvetľuje skúsený inštruktor z lyžiarskej školy TATRY MOTION v Tatranskej Lomnici Gabriel Špak.

Podľa Gabriela Špaka je dôležité celý výcvik viesť formou hry. „Vždy začíname zábavnou rozcvičkou a snažíme sa deťom dopriať na svahu čo najviac zážitkov. Výuka je potom oveľa jednoduchšia a deti si zároveň lyžovanie obľúbia,“ dopĺňa Špak. Samotná výuka a jej dĺžka do veľkej miery závisia od veku. „Máme skúsenosti, že 3-4 ročné deti vydržia maximálne hodinku výuky denne. Staršie deti vo veku 5 až 6 rokov sa naučia lyžovať aj za dva dni, niektoré šikovnejšie to dokonca dajú aj za jeden deň a môžu jazdiť po kopci. Je to samozrejme individuálne, pretože niektoré deti sú pohybovo nadanejšie a niektoré – aj desaťročné – majú problém s koordináciou pohybov. Ale ten prázdninový týždeň im bohato stačí na to, aby zlyžovali modrú poprípade červenú zjazdovku,“ hovorí tatranský inštruktor. Inštruktori zoberú dieťa na svah medzi ostatných lyžiarov až po absolvovaní základnej výuky. Už pri nej je základom bezpečnosti lyžiarska prilba, ktorá je pre deti na slovenských svahoch povinná. Odporúčaným doplnkom je aj reflexná vesta, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť toho, že lyžiar dieťa na svahu zaeviduje skôr a dokáže sa mu v prípade potreby včas vyhnúť.

Niektorí rodičia majú záujem byť pri dieťati aj počas výuky, stávajú sa aj prípady, kedy sa rozhodnú absolvovať výuku naraz. Podľa inštruktorov lyžovania to nie je dobrý nápad. „Snažíme sa to odčleniť, pretože keď deti vidia rodičov, nedokážu sa sústrediť na tie lekcie, nesústredia sa na to, čo robia. Snažíme sa to potom riešiť tak, že dospelým dáme samostatného inštruktora a deťom sa venujeme zvlášť, pretože tá metodika výuky je rozdielna,“ doplnil Špak.

Pre rodičov, ktorí už lyžovať vedia a chcú spojiť výučbu detí s vlastnou lyžovačkou, bude zaujímavá aktuálna ponuka s možnosťou zabezpečiť si skipasy do Vysokých Tatier v 30-dňovom predpredaji v cenách už od 10 eur. Rodinná jarná lyžovačka tak v spojitosti s výukou lyžovania ratolestí môže byť výhodnejšia ako kedykoľvek predtým.

Lyžiarska škola TATRY MOTION zabezpečuje výuku okrem stredísk Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách aj v Jasnej na Bielej púti, Lúčkach a na Krupovej. Lyžiarska škola zabezpečuje kvalitnú výučbu lyžiarov a snowboardistov od začiatočníkov až po expertov, pre všetky vekové kategórie – deti od troch rokov až po seniorov.

__________________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu  vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Horskú ubytovňu Hrebienok. TMR tiež nepriamo vlastní 9,5% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (Szczyrk) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko) a 7,3% podiel v zábavno-edukačnom projekte prostredníctvom poľskej spoločnosti Korona Ziemi Sp. z.o.o. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2017 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR takmer 300 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.