Grantový program Pre lepší život v meste Vysoké Tatry bude pomáhať aj v roku 2020

Deti z troch materských škôl (MŠ) vo Vysokých Tatrách spolu so svojimi učiteľkami a riaditeľkami presne týždeň pred najkrajším sviatkom v roku (16.12.2019) predstavili projekty, ktoré sa im podarilo zrealizovať vďaka grantovému programu spoločnosti TMR – Pre lepší život v meste Vysoké Tatry. Deti z Nového Smokovca sa už tešia náučnému chodníku, vďaka ktorému budú ako správni Tatranci doslova poznať každý jeden strom, ktorý im za oknami rastie. „Takéto projekty pomáhajú deťom rásť. Vďaka nim spoznávajú prírodu a vedie ich to k tomu, aby si prírodu vážili. Je to jedna z ciest ako vzdelávať mladšiu generáciu,“ povedal Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Malí žiaci z MŠ v Tatranskej Lomnici si vďaka grantovému programu svoje brušká naplnia zeleninou, či bylinkami, ktoré si samé zasadia vďaka novým vyvýšeným záhonom. „Vypestujú si tu všetko to, čo zatiaľ poznajú možno len zo supermarketov. Naučia sa o to starať, aby pochopili, čo všetko treba spraviť, kým sa tieto lahôdky dostanú na ich tanier. Sme vďační grantovému programu za podporu. Školy vo Vysokých Tatrách takúto pomoc potrebujú,“ povedala riaditeľka MŠ v Tatranskej Lomnici Alena Jankulíková.

V MŠ v Tatranskej Kotline si deti precvičia a vycibria svoju motoriku vďaka novým preliezkam, kladinám, lanovej hôrke, či závesným hojdačkám. „Realizácia projektu priniesla našim deťom radosť z pohybu, z objavovania niečoho nového a hlavne rozvoj osobností detí v pohybovej oblasti. Prispieva to aj k ich zdravému vývinu,“ povedala Martina Nováková, poverená riadením MŠ T. Kotlina.

Dokončené projekty MŠ z Vysokých Tatier tak dali bodku za realizáciou projektov z prvého ročníka grantového programu. „Prehĺbenie spolupráce s najväčším investorom vo Vysokých Tatrách hodnotíme veľmi pozitívne. Verím, že táto spolupráca bude dlhé roky pokračovať,“ zareagoval primátor Vysokých Tatier. Ako povedal riaditeľ horských stredísk vo Vysokých Tatrách Dušan Slavkovský, záujem o projekt, ktorý TMR priniesla s cieľom podporiť samotných obyvateľov Tatier príjemne prekvapil. „Zároveň potvrdil správnosť nášho rozhodnutia. Rád by som sa touto cestou poďakoval všetkým subjektom, ktoré sa do programu zapojili a svojim úsilím a kreativitou prispeli k tomu, aby boli Tatry ešte lepším miestom pre život,“ povedal.

Druhý ročník grantového programu bol vyhlásený počas Dňa otvorených lanoviek koncom októbra.  Tatranci môžu svoje projekty prihlasovať ešte do 31.12.2019. Celková suma určená na podporu je 20-tisíc eur. „O podporu z programu sa môžu uchádzať iba právnické osoby s pôsobnosťou na území Mesta Vysoké Tatry a subjekty, ktorých aktivity sa realizujú na území mesta,“ uzavrel Slavkovský. Žiadosť o grant môžu podať vyplnením formulára na webovej stránke www.aketatrychceme.sk/grantovy-program-tmr/ . Jeden projekt môže byť podporený najviac sumou 3-tisíc eur. O pridelení grantu rozhodne hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov TMR, mesta Vysoké Tatry a oslovených nezávislých autorít z mesta.

O grantovom programe
Hlavným cieľom grantového programu Pre lepší život v meste Vysoké Tatry je nielen podpora verejnoprospešných aktivít obyvateľov Vysokých Tatier, ale aj motivácia ľudí a organizácií k identifikácii možností pomoci v prospech miestnej komunity. V prvom ročníku grantovej schémy Pre lepší život v meste Vysoké Tatry sa o podporu v stanovenom termíne uchádzalo 23 projektov, z ktorých grantová komisia vybrala deväť. Podporené projekty sumou vo výške 19 930 eur boli z oblastí športu, kultúry i podpory mládeže.

_________________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní alebo si prenajíma a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, golfové rezorty, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách na Slovensku TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Hotel Tri Studničky, Chalets Jasná Collection, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktorú TMR spoluprevádzkuje. V slovenských Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Noc na Lomnickom štíte. V Rakúsku Skupina vlastní a prevádzkuje alpské stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher a jej sesterské stredisko Ankogel Mallnitz. V Čechách tiež nepriamo vlastní minoritný podiel v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn. TMR si tiež prenajíma a prevádzkuje český lyžiarsky areál Ještěd, Golf & Ski Resort Ostravice a prenajíma si Kaskáda Golf Rezort Brno, kde zastrešuje prevádzku hotela, reštaurácie a kongresového centra. V Poľsku TMR vlastní a prevádzkuje horské stredisko Szczyrk Mountain Resort a  Legendiu – Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). V rámci realitných projektov sa Skupina prevažne orientuje na rozvoj, budovanie a predaj apartmánov a komerčných priestorov a prenájom hotelov v rezortoch TMR.. Do konca finančného roka 2018 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR cca. 350 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.