Rotunda na Chopku s jedinečnými výhľadmi

Otvorením Rotundy 28. decembra 2013 sa opäť po viac ako 10 rokoch vrátila pre verejnosť obnovená ikonická stavba, ktorá bola na najveternejšom mieste aj v minulých rokoch útočiskom pre lyžiarov a peších návštevníkov pred nepriaznivým počasím. Vo vynovenej Rotunde si už teraz môžu všetci vychutnať jedinečný panoramatický pohľad na Západné Tatry a Horehronie, občerstviť sa vo vyhliadkovej reštaurácii alebo ochutnať zo 61 druhov značkových rumov napr. z Portorika, Guatemaly, Kolumbie, Maurícia, Britských ostrovov a i. alebo z domácich dezertov, či klasických jedál v novom šate podávaných netypicky.

Ján Kromka, hlavný architekt interiérov Rotundy uviedol, že v samotnej stavbe je zachovaný kus symboliky: „Celý koncept interiéru bol riešený na kontraste oblých tvarov slovenského mäkkého dreva – smreku s novodobými materiálmi ako brúsená nerez, keramika a umelé kamene. Je tam cítiť rukopis kováčskych majstrov. Celý interiér Rotundy je ukážkou šikovnosti našich regionálnych remeselníkov. Vnútorný obklad je nadizajnovaný podľa starých dobových fotografií pôvodného interiéru Rotundy. Dodržali sme to najpodstatnejšie a to sú charakteristické výhľady, preto je nízky aj sedavý nábytok, aby vynikla panoráma na Tatry a Choč. Pri peknom počasí sú zachované výhľady na Horehronie z južnej terasy Rotundy.“ Ako ďalej uviedol, celý interiér bol vytvorený za 6 týždňov, na Chopok sa vyviezlo 120 ton materiálu pri extrémne náročnom počasí. Najväčšiu pozornosť púta krb v strede rumového baru, ktorého filozofickým mottom je „Pretavená minulosť“ a na jeho výrobu bol použitý materiál z pôvodnej Rotundy a starej lanovky.

Na pôvodnú Rotundu a výstavbu vrcholovej stanice lanoviek na Chopku si spomína aj Ján Žižka z Hýb, 87-ročný vedúci montážnej čaty lanoviek takto: „Boli to ťažké časy, stanicu sme stavali v zime, vonku mrzlo, topili sme si sneh na vodu a tak si varili, bolo to v 51.-52. roku minulého storočia. Pôvodná Rotunda sa stavala jeden rok, pomocná lanovka vozila stavebný materiál, neboli žiadne helikoptéry. Za mojich čias sa do zeme zakopával aj elektrický kábel. Počasie nám komplikovalo a sťažovalo robotu už vtedy, robili sme 14 aj 15 hodín denne. Pôvodná Rotunda bola iná v tom, že sme tu mali aj hvezdáreň.  Na Chopok som prišiel po 20 rokoch. Je tu obrovská výstavba, klobúk dolu, dnes je to na úrovni.“

Projektant a stavebný inžinier súčasnej Rotundy Tomáš Moravčík sa pri projektovaní tej dnešnej inšpiroval históriou a myšlienkou prepojenia Chopku dopravnými zariadeniami v zmysle spojenia severnej strany a južnej strany Chopku do vyhliadkovej reštaurácie. „Pri rekonštrukčných prácach na pôvodnej Rotunde sa ukázalo, že je zničená natoľko, že ju nebolo možné obnoviť, ale na tom istom mieste sme s takým istým pôdorysom postavili malú Rotundu (pozn. terajší Rum Bar) a pre potreby sme to kapacitne zväčšili o reštauráciu. Pri projektovaní sme sa museli prispôsobiť dopravným zariadeniam zo severu aj z juhu, ktoré nám dali potrebnú výšku, kde sme Rotundu mohli postaviť. Vzhľadom na to, že je to najveternejšie miesto, robili sme so statikmi prepočty a zaťazenia vetra a snehu, takže Rotunda je úplne bezpečná,“ doplnil Moravčík.

Rotunda spolu s Rum Barom, panoramatickou reštauráciou, 3 apartmánmi vyššieho štandardu, 2 apartmánmi nižšieho štandardu, južnou terasou na streche staníc lanoviek alebo samoobslužným barom na prízemí, vytvára unikátne miesto, ktoré spája oba lyžiarske svahy z južnej a zo severnej strany Chopku do jedinečnej architektonickej stavby. Prví návštevníci apartmánov sa do zimného rána prebudia už v druhej polovici januára 2014, kedy bude v Rotunde otvorená aj ubytovacia časť. Súčasťou Rotundy je už teraz Časová kapsula, ktorá bola spolu so želaniami zapečatená na dlhých 20 rokov práve pri slávnostnom otvorení Rotundy 28.12.2013.

Spoločnosť  Tatry mountain resorts, a.s. je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý sám alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vlastní a prevádzkuje atraktívne lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Tri studničky, Chalets Záhradky De Luxe a hotel Srdiečko, vo Vysokých Tatrách spoločnosť TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež spoluprevádzkuje stredisko Štrbské Pleso a od zimnej sezóny 2012/2013 si prenajíma v spolupráci so spoločnosťou SMMR, a.s. aj horské stredisko Špindlerov Mlýn v ČR. TMR je zároveň vlastníkom Tatralandie. Ide o najväčší slovenský akvapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj zábavu vo Fun Parku, relax v špeciálnej tropickej hale s morskou vodou, ako aj ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. TMR tiež vlastní  hotely a prenajíma hotely Kosodrevina, Liptov a Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2013 sa preinvestovalo do uvedených stredísk takmer 190 mil. €, tieto investície prispievajú k zvýšeniu štandardu a návštevnosti Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.