Svetový pohár sa definitívne vracia do Jasnej

FIS vykonáva pravidelné inšpekcie vo všetkých strediskách, kde sa bude v nasledujúcej sezóne jazdiť Svetový pohár (SP). Jasná sa pripravuje podľa plánu, čo ocenili aj zástupcovia FIS. „Jasná je veľmi zaujímavý lyžiarsky rezort s veľkým potenciálom. Je to pre nás veľká výzva. Z geografického pohľadu je potrebné rozšíriť pôsobiská SP zo západu na východ. Zjazdovky na ktorých sa v Jasnej bude pretekať hodnotíme veľmi dobre, je tu snaha urobiť, čo najlepšie podujatie. My sme veľmi spokojní s tým ako prebiehajú prípravy. Je tu potrebné doriešiť pár drobných úprav a preto spoliehame na kvalitu organizačného výboru a  sme tu hlavne preto, aby sme podali pomocnú ruku a radili. Čo sa týka zjazdoviek, tak je ťažké porovnávať ich s inými. Každá trať má svoje špecifiká a v Jasnej sme ich našli. Jasná má tú kvalitu a spĺňa všetky predpoklady na usporiadanie SP. Všetko závisí aj od toho ako bude trať pripravená a ako to zvládne organizačný výbor. Dnes sme tu vo funkcii poradcov. Jasná sa posunula, vidíme pokrok a vývoj akým postupuje celý organizačný tím. Potrebujeme ešte doplniť pár úprav v cieli, aby sme uspokojili potreby divákov, aby mali z toho mimoriadny športový zážitok,“ komentoval prípravy na SP Atle Skaardal, hlavný riaditeľ Svetového pohára žien FIS SKI WORLD CUP JASNA 2016.
„Inšpekcia FIS má bohaté skúsenosti zo SP a preto je pre nás dôležitý každý podnet a usmernenie v určitých veciach. Toto nie je to prvá kontrola, do Jasnej chodia predstavitelia FIS pravidelne. Pravidlá boli nastavené pred rokom v zmysle, čo všetko sa musí zabezpečiť. Dnes je to skôr o ´fine tuningu´, teda o tom, čo by sme ešte mohli spraviť a vyladiť.  Jasná je moderné a nové stredisko, záleží nám na tom, aby to bola veľká lyžiarska udalosť a zároveň sa budeme snažiť prezentovať aj tú ženskosť v alpskom lyžovaní. Uvedomujeme si, že do strediska príde veľké množstvo ľudí a veríme, že si do Jasnej nájdu cestu ľudia z celého Slovenska a počas víkendu bude o nich postarané. Ako už bolo povedané na východ od Álp by mali vzniknúť miesta, kde sa bude pravidelne SP organizovať, z tejto časti Európy je veľa lyžiarov a tí chcú mať pocit, že sa to deje v ich domovskom stredisku. Chceme, aby SP v Jasnej nebol prvý a posledný, všetko však závisí od toho, ako sa podarí tento SP a koľko ľudí naň  príde. Bude to zároveň signál pre FIS, že diváci zo Slovenska majú o tieto preteky záujem. Organizačný výbor Jasná 2016 začal svoju prácu pred troma mesiacmi. V rámci prípravy na SP bola na Chopku generálka v podobe Majstrovstiev sveta juniorov v alpských disciplínach 2014 (MSJ) alebo v organizovaní európskych pohárov v minulosti, ktoré boli predprípravou na takéto podujatie. Bol to vlastne kľúč k tomu, že aj Slováci dokážu zorganizovať veľké svetové podujatie. Dvojtýždňové MSJ v roku 2014 boli toho dôkazom a my sme to veľmi dobre zvládli. Organizácia ´dospelých´ teda SP žien je náročnejšia z pohľadu divákov, televízií a celkového zázemia, preto musí byť všetko tip-top,“ dodal Bohuš Hlavatý, predseda organizačného výboru SP Jasná 2016
Organizačný výbor Svetového pohára v Jasnej predstavil vo štvrtok 11. júna  inšpekčnej delegácii z FISu trate obrovského slalomu (GS) a slalomu (SL), na ktorých sa bude jazdiť Svetový pohár žien, ďalej ich oboznámil so stavom príprav podujatia, s podmienkami práce novinárov, s infraštruktúrou, technickým zabezpečením celej akcie ako i sprievodnými podujatiami a eventmi, či netradičným verejným žrebovaním pretekárov. Svetový pohár žien sa na Chopku uskutoční 5. a 6. marca 2016. V Jasnej sa konali preteky Svetového pohára trikrát. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň o body do celosezónneho seriálu muži, v roku 1984 ženy. Na Slovensku sa preteky Svetového pohára konali naposledy v roku 1986 v rámci Veľkej ceny Slovenska vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Posledná generálka svetovej úrovne bola na Chopku vo februári 2014, kedy sa v Jasnej konali Majstrovstvá sveta juniorov v alpských disciplínach.
___________________________________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje  stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež vlastní 19% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2014 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR takmer 200 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave