TMR na pol roka s rastom 8,5%

30. júna 2017
TMR na pol roka s rastom 8,5%

DEMÄNOVSKÁ DOLINA (30. jún 2017) – Po prvom polroku vzrástli výnosy Spoločnosti Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) medziročne o 8,5% na 50,7 mil. EUR, prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) sa zvýšil o 24,5% na 21,3 mil. EUR a čistý zisk dosiahol 11,0 mil. EUR. Pod nárasty vo výsledkoch sa podpísal najmä rast návštevnosti, zvýšený online predaj skipasov, najmä Šikovných sezóniek, doplnkové služby a program Gopass.

Zverejnené konsolidované výsledky zahŕňajú prvý polrok finančného roka 2016/17 (obdobie od 1. novembra 2016 do 30. apríla 2017).

„Oproti minulým rokom nám túto zimu počasie veľmi prialo. Snehové podmienky boli výborné, dokonca aj na začiatku sezóny, čo sa prejavilo na raste návštevnosti našich stredísk ako na Slovensku, tak aj v Poľsku. Počas vianočných sviatkov a zlatého týždňa sme už tradične mali hotely plne vyťažené. Najväčší záujem spomedzi tatranských atrakcií aj v tejto sezóne vzbudil Tatranský ľadový dóm s gotickým motívom na Hrebienku, ľadovými sochami a pravidelným hudobnými programom. Počet lyžiarskych osobodní v horských strediskách sa za prvý polrok medziročne zvýšil o 13,3%. Celkovo sme narástli vo výnosoch o 8,5% a náš prevádzkový zisk pred odpismi sa zlepšil o 24,5%. Čistý zisk dosiahol 11,0 milióna EUR. K pozitívnym výsledkom prispel tiež bezkonkurenčný produkt Šikovnej sezónky na slovenskom trhu ako aj vernostný program GOPASS a rastúci predaj skipasov cez eshop. Výsledky jasne ukazujú, že klienti registrovaní v našom zákazníckom programe sú výrazne spokojnejší s poskytnutými produktmi a výhodnými službami, ktoré sú ušité pre nich na mieru. Týmito výhodnými ponukami mierenými na ich potreby sa nám darí poskytovať vyššiu kvalitu služieb za atraktívne ceny. Pozitívne hodnotíme spoluprácu so všetkými ubytovacími subjektmi, ktoré využívali našu službu skipasov ´na vankúš´, ako aj spoluprácu s regionálnymi Oblastnými organizáciami cestovného ruchu. Veríme, že v dobre rozbehnutom nastavení sa nám bude dariť aj počas blížiacej sa letnej turistickej sezóny. Do konca tohto roka nás ešte čakajú rozsiahle investície v tatranských ako aj v poľských strediskách, zábavných parkoch a realitných projektoch, ktoré by sa mali pozitívne odraziť na našich výsledkoch v budúcich obdobiach,“ komentoval výsledky Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva a CEO TMR.

Za pozorované polročné obdobie Skupina TMR (Tatry mountain resorts, a.s. a dcérske spoločnosti) dosiahla konsolidované celkové výnosy 50,7 mil. EUR, čo je 8,5% medziročný nárast.

Hlavný segment Hory & zábavné parky zaznamenal nárast výnosov o 20,5% na 39,2 mil. EUR, z toho Horské strediska si polepšili o 21,9%, Zábavné parky rástli o 15,8%, Reštauračné zariadenia zaznamenali nárast o 20,9% a Športové služby & obchody o 13,5%. Výsledky boli pozitívne ovplyvnené rastom návštevnosti, najmä v Szczyrku, rastom priemernej tržby na návštevníka a online predaja skipasov, hlavne sezónnych lístkov. Do Horských stredísk prišlo spolu 1,5 milióna návštevníkov (osobo-dní), o 13,3% viac ako vlani. Zábavné parky za pozorované obdobie zaznamenali 2,8% nárast návštevnosti na celkových 216 tisíc, pričom Legendia – Sliezsky zábavný park bol v zimnej sezóne zavretý. Priemerná tržba na návštevníka v Horských strediskách stúpla o 4,7%. V Aquaparku Tatralandia bola priemerná tržba vyššia o 6,6%, v Reštauračných zariadeniach na svahu a v Tatralandii zákazník v priemere minul o 12,8% viac ako vlani a Športové služby & obchody vykázali vyššie výdavky na návštevníka o 5,9%.

Hotelový segment posilnil celkové výnosy s rastom 16,6% na 11,4 mil. EUR hlavne vďaka zvýšenej priemernej cene na úrovni hotelového portfólia o 7,3%, pričom priemerná obsadenosť poklesla o 2,1 percentuálneho bodu. K výsledkom opäť prispela maximálna obsadenosť hotelov hlavne vo vrcholových termínoch, ako obdobie Nového roka a zlatý týždeň (obdobie po Vianociach do Troch kráľov), prevzatie prevádzky Hotela Kukučka, efektívny marketing a predaj šitý na mieru klientov.

V rámci segmentu Realitné projekty TMR vykázalo počas sledovaného polročného obdobia výnosy 139 tis. EUR z prenájmu ubytovacích kapacít – Chaty Kosodrevina, Hotela Ski & Fun, Hotela Liptov a Ubytovacieho zariadenia Otupné.

EBITDA medziročne vzrástla o 24,5% na 21,3 mil. EUR. K rastu EBITDA významne prispel predaj bungalovov Holiday Village Tatralandia, Horské strediská, v ktorých väčšinu nákladov tvoria fixné, ako aj Hotely a efektívny manažment. Čistý zisk dosiahol nárast 101,4% na celkových 11,0 mil. EUR. Zisk na akciu bol 1,691 EUR.

Do konca roka 2015/16 predstavenstvo očakáva naplnenie finančného plánu, t.j. rast výnosov o 10,8% na 90,0 mil. EUR a rast EBITDA o 15,5% na úroveň 29,0 mil. EUR. Výsledky TMR do konca finančného roka 2016/17, t.j. do 31. októbra 2017, budú závisieť hlavne od letnej sezóny v horských strediskách, v zábavných parkoch, v hoteloch TMR, ako aj v doplnkových službách.

Podrobnejšie výsledky sú k dispozícii na https://tmr.sk/pre-investorov/financne-informacie/.

Spoločnosť  Tatry mountain resorts, a.s. (TMR je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Horský hotel Hrebienok. TMR tiež nepriamo vlastní 9,5% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko) a 7,3% podiel v zábavno-edukačnom projekte prostredníctvom poľskej spoločnosti Korona Ziemi Sp. z.o.o. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2016 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR 230 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.