TMR už tretí rok po sebe s rastom

25. februára 2013
TMR už tretí rok po sebe s rastom

BRATISLAVA (25. február 2013) – Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR), najväčší poskytovateľ služieb v oblasti cestovného ruchu na Slovensku a jeden z najväčších prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk v strednej Európe, zaznamenala počas finančného roka 2011/2012 končiaceho 31. októbra 2012 medziročný nárast výnosov o 13% na viac ako 43,3 mil. EUR.

Podľa predbežných finančných výsledkov, ktoré na tlačovej konferencii v Bratislave zverejnili zástupcovia predstavenstva, čistý zisk TMR po zdanení sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o 12,8% na 10,2 mil. EUR. Na valnom zhromaždení Spoločnosti, ktoré sa bude konať v apríli, tak predstavenstvo dá návrh na vyplatenie dividend vo výške 70% z čistého zisku, teda viac ako 7,1 mil. EUR alebo 1,06 EUR na akciu.

„Veľmi nás teší a sme hrdí na to, že už tretí rok po sebe TMR rastie, a to aj čo sa týka výnosov, ziskovosti, ale hlavne aj počtu spokojných návštevníkov. Dobré výsledky poukazujú na správnosť našej intenzívnej investičnej stratégie z predchádzajúcich rokov, vďaka ktorej priebežne zvyšujeme štandard ponúkaných produktov a služieb. Verím, že vplyv investícií z posledných šiestich rokov v celkovom objeme 144 miliónov euro sa na našich číslach ešte viac prejaví aj v budúcnosti,“ uviedol na margo minuloročných výsledkov Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR.

Počet návštevníkov horských stredísk a aquaparku v roku 2011/2012 sa medziročne zvýšil o takmer 9%. Celkovo prišli do stredísk TMR viac ako dva milióny návštevníkov. K rastu výnosov tiež prispeli zvýšené priemerné tržby na návštevníka v jednotlivých subsegmentoch a nárast priemernej dennej ceny v hoteloch portfólia TMR.

Hlavný segment TMR Hory a Aquapark zaznamenal rast prevádzkových výnosov o 13% a rast prevádzkového zisku pred odpismi (EBITDA) o 24%. Rastový bol aj segment Hotely, ako aj všetky subsegmenty TMR. Rastový trend potvrdzujú aj predbežné výsledky tejto zimy. Za prvú polovicu zimnej sezóny (november – január) sa výnosy medziročne zvýšili v horských strediskách o 15%, v aquaparku o 9,4% a v hoteloch o 3%.

Akcie TMR dlhodobo patria medzi najviac obchodované tituly na Burze cenných papierov v Bratislave. V októbri 2012 boli akcie TMR prijaté na Hlavný trh Burzy cenných papierov vo Varšave a na Hlavný trh Burzy cenných papierov Praha, vďaka čomu sa TMR stalo jedinou spoločnosťou, ktorá má akcie kótované na troch stredoeurópskych burzách. Ročná správa TMR bude publikovaná 28. februára 2013 na stránke Spoločnosti www.tmr.sk.

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý sám alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vlastní a prevádzkuje atraktívne lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Tri studničky, Chalets Záhradky De Luxe a hotel Srdiečko, vo Vysokých Tatrách spoločnosť TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež spoluprevádzkuje stredisko Štrbské Pleso a od zimnej sezóny 2012/2013 si prenajíma v spolupráci so spoločnosťou SMMR, a.s. aj horské stredisko Špindlerov Mlyn v ČR. TMR je zároveň vlastníkom Tatralandie. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj zábavu vo Fun Parku, relax v špeciálnej tropickej hale s morskou vodou, ako aj ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. TMR tiež vlastní hotely a prenajíma hotely Kosodrevina, Liptov a Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2012 sa preinvestovalo do uvedených stredísk vyše 144 mil. €, tieto investície prispievajú k zvýšeniu štandardu a návštevnosti Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.